Visual Studio 2015, Windows 10 under VMWare Fusion 7 on a Mac

Posted by admin - Under: Apple, Microsoft Windows, Windows 10, Windows Mobile, Xamarin

Trying to run up my windows project using Xamarin for windows phone 8. Kept getting this error when the windows phone 8.1 emulator

"Failed to start the virtual machine because one of the Hyper-V components is not running"

Researched a bit and had a few goes and quite a few different solutions but had to manually edit .vmx file which is inside the vmware folders.

Had to add

hypervisor.cpuid.v0 = "FALSE"

Make sure you do this with the VM shutdown. And bobs your uncle it now runs up the windows 8.1 emulators. Took a while to run them up the first time but it did finally come up. Can now debug my Xamarin project on windows phone 8.1.

Enjoy

Xamarin: Unable to install new debug version of Android app on a Motorola Ultra

Posted by admin - Under: Software, Xamarin

On running from the Xamarin studio, I could no longer deploy to the companie’s Motorola Ultra. From the deploy to device window I was seeing the following error: [INSTALL_FAILED_UPDATE_INCOMPATIBLE]

This normally means that there is an old version hanging around on the device which you can’t overwrite – usually because the older version is signed and the new version is not because its running as debug from the Xamarin studio. On most Android devices they show the package name of the app in the installed apps and you can just go and remove it by the usual un-install method.

For some reason on my companies Motorola Ultra this was not showing. Took me a while but this is how I did uninstall it. You have to run up the Android debugger for which on my mac is located in …

/Users/<loggedinuser>/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx/platform-tools

Then you issue the command

./adb uninstall com.<package>.<name>

And Bob’s your uncle the package is uninstalled and you can then run the new one up and it gets deployed to the phone with no issue.

Hope that helps someone.